Plantastic
Ken je dat, van die dagen dat er zoveel op je pad komt en het overzicht volledig verliest. Jep! Ik ken die dagen ook.
Zoveel leuke dingen om te doen.
‘Hoe ziet jouw planning eruit?’ vraagt een vriendin aan me. ‘Paars met een goud randje…’ zei ik. ‘Ja, echt… maar dan stijlvol.’
Tijdens mijn werkjaren bij de uitgeverij hebben we ons verdiept in heel veel verschillende soorten planners. Super leuk om te doen. Binnen de doelgroep van deze planners vallen vooral de creatievelingen.
Eerst hebben we ons gericht op Mijn Bullet Journals. Dit is feitelijk een notebook zonder lijntjes, maar mét stipjes. Hier hebben we heel veel eigen creativiteit in gestoken om een leuk handboek te maken voor degene die nog wat inspiratie kon gebruiken. Weer zo’n leuke klus. Zit je daar op kantoor, niet achter je serieuze MacBook, maar met potlood en papier verschillende plan-opties te tekenen.
En toen… toen kwam de serie Feeling Plantastic – een goed overzicht van al je afspraken en to do’s geeft rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je niets belangrijks vergeet. De bindwijze is anders dan anders, je kunt er zelf bladen bij voegen of eruit halen en je kan beginnen waar je wilt, je vult als het ware je agenda zelf helemaal in. Deze serie moest van nul af opgebouwd worden. Wat doen we met de stijl, wat met het binnenwerk en wat kunnen we er allemaal nog meer bij doen om er één complete serie van te maken? Een stickerboekje in dezelfde stijl als de planners en losse sheets om je planner te personaliseren.
Alles ligt nog open, alles kan.
Na een tijd inspiratie op te hebben gedaan kwamen we uit op zachte tinten met een goud randje. Top, die staat, nu het binnenwerk nog… Dit is andere koek. Wat wil de doelgroep? Wat wordt het formaat van de planners? Hoe groot schrijft de gemiddelde mens? Ze gaan zelf hun data invullen, waar gaan ze dat doen?
Om dit allemaal uit te denken heb ik eerst schetsen gemaakt en met mijn collega’s overlegt wat zij ervan vonden. Dat is het mooie van feedback vragen, iedereen heeft z’n eigen ervaring, zijn eigen kijk op dingen. Met nuttige feedback kan je altijd verder komen, meer uit het product halen dan er tot dan toe in zit.
Deze projecten hebben me niet alleen maar leuke portfolio materiaal opgeleverd, maar zeker ook hoe ga je projectmatig te werk. Wat pak je eerst aan, welke gegevens zijn al bekent, wat is handig om van tevoren allemaal te weten, zijn er dingen die absoluut niet kunnen. Dan pas ga ik schetsen, inspiratie opdoen en nog wat schetsen. Maar bovenal heb ik geleerd te plannen 🙂
Klik hier om de hele serie te bekijken.