Lijnen

Monument in zijn kracht

Wat doe je met een paar beelden, een stuk tekst en het doel om een historisch monument de juiste aandacht te geven?

Opzoek naar inspiratie én een grondig onderzoek naar het materiaal…


De opdracht was; een nieuwsbrief opmaken om het onderwerp aan het licht te brengen. Er komt een kunstwerk op een prachtig plein in Diepenheim te staan. Het beeld geeft uiting aan de ontstaangeschiedenis van het stadje. De kunstenaar is van Henny Zandjans.

Na een grondige blik op de aangeleverde tekst en foto van het kunstwerk begon mijn liefde voor het monument te groeien. Het is een ontzettend grafisch beeld. Iets wat me prikkelde om hem heel groot te plaatsen.

Dit in mijn achterhoofd ben ik opzoek gegaan naar de juiste lettertype, iets klassieks en toch van nu. Ook kleuren zijn belangrijk om de juiste sfeer over te brengen.

Wat ik vaak doe met de aangeleverde tekst is het alvast in hapjes verdelen, wat komt op welke pagina? Wat is nog leesbaar voor de lezer? Wat is het belangrijkste wat je wilt overbrengen? Zo kan ik per pagina kijken hoe ik die het beste kan opmaken. De balans is heel belangrijk om de lezer geïnteresseerd te houden.

In dit geval heeft de liefde voor het kunstwerk een handje geholpen. Ik wilde graag een opbouw op de eerste pagina’s creëren naar de pagina waar hij alle aandacht moet gaan krijgen. Vandaar mijn keuze om hem op de eerste drie pagina’s groot te plaatsen zodat de details goed naar voren komen. Op pagina vier volledig te plaatsen met de schets erbij waar hij op het plein komt te staan.

Alsof het zo moest zijn vielen alle elementen op de laatste pagina op z’n plek, het is alsof er zomaar een logo ontstond, daar, zomaar ineens…

Bekijk hier het hele document.