#bouwbouwbouw,  Lijnen

Jacob Ydema

Trots!

Het grote Jacob Ydema boek is er. Het is van een grondig en zorgvuldig Word document naar een bijzonder koffietafelboek omgetoverd.
De liefde voor, en het belang van dit boek was me al snel duidelijk, de auteur Onno Ydema (zoon van de kunstenaar) en zijn dochter Marie-Christine lieten mij hun passie zien. Hoe gedreven ze al die tijd al bezig waren geweest met alle content verzamelen en er een mooi samenhangend verhaal van te maken gaf mij het gevoel dat dit niet zomaar een boek zal zijn.
Mijn ervaring met boeken maken is praktisch handig voor deze klus, maar er is nog iets wat ik geleerd heb. Een boek maken voelt als een kindje, iets van jouw wat je deelt met de wereld. Het proces daarnaartoe is daarom ook heel belangrijk.

Ik kan me herinneren voor ik begon aan het ontwerp dat Onno zei dat er heel veel voetnoten zijn en dat hij ze het liefst op dezelfde pagina erbij wil hebben, maar dat dit is afgeraden door anderen. Dat prikkelt mij om het tegendeel te bewijzen. Voor alles is een oplossing.

Tijdens de opmaak heb ik heel veel steun gehad aan de twee paar extra ogen van Nienke Weick. Zowel voor tekstuele dingen als voor vormgeef-foutjes die erin sluipen. Omdat het boek zo’n grote omvang heeft (400 pagina’s van 33×26,5cm), kan de concentratie boog niet altijd gespannen staan. Dus die twee paar ogen geven mij rust om me te focussen op een mooie balans in de vormgeving.

Het was tijd voor de laatste loodjes, de cover kreeg vorm, de colofon stond in de steigers en er piepte een naam voorbij ‘Leiden Art Publishers’. Ho, dacht ik, die kan mooi op de titelpagina en op de rug met een logo. De vormen van de eerste letters vielen vloeiend op elkaar, waardoor het logo snel ontstond.

25 november 2023 was de boekpresentatie in St. Nicolaasga in de kerk waar het prachtige werk van Jacob Ydema nog altijd schittert. Het leek wel alsof het boek (het kindje) gedoopt werd. Klaar voor de wereld.

Bestel het boek hier.